Децата от подготвителна група „Мечо пух“ са „бързи герои“

 

Днес бе специален ден за децата от четвърта подготвителна група „Мечо Пух“ при Детска градина „Стадиона“ – гр. Бяла. Те влязоха в ролята на „бързите герои“ на българското здравеопазване – спешните медици.

По инициатива на педагогическия екип, родителите на децата от групата се включват в националната здравнообразователна програма  „БЪРЗИ герои 112“. Тя има за цел да улови енергията и ентусиазма на подрастващите, научавайки ги да разпознават първите симптоми на инсулт и в случай на необходимост да имат правилна реакция.

Статистиката сочи, че ако се окаже навременна помощ има 90 % шанс инсултът да се преживее без последици. Затова е важно още от ранна възраст дечицата и техните семейства да станат част от тази благородна кауза.

Мъниците от ДГ „Стадиона“ посетиха обновения и съвременен спешен център в Бяла, филиал на Център за спешна медицинска помощ - Русе (ЦСМП-Русе). Запознаха се с работата на медицинските специалисти, видяха къде се получават обажданията при спешни случаи, качиха се в линейка и се запознаха с г-н Димитър Димитров – управител на болницата. Събитието беше уважено и от заместник-кмета на Община Бяла – г-н Евгени Димов.

Всички деца и учители отправиха огромната си благодарност към г-н Димитров и медицинския екип за усърдната им работа и за безбройните спасени животи. За финал ги поздравиха със стихотворението „Аз съм българче“. От своя страна, г-н Димитров направи една чудесна изненада за цялата група „Мечо Пух“ – голям смарт телевизор, с който обучението да е по-забавно, а времето за почивка – още по-приятно.